Služby cestovního ruchu v česko-polském příhraničí mladýma očima
Programové období: |
2007-2013 |
Region: |
Královéhradecký kraj |
Evropský fond: |
ERDF |
Operační program: |
22 OP Česká republika - Polsko |
Příjemce: |
Obchodní akademie a Střední odborná škola cestovního ruchu Choceň |
Registrační číslo: |
CZ.3.22/3.3.02/09.01329 |
Zahájení projektu: |
1. 3. 2010 |
Ukončení projektu: |
30. 6. 2011 |
Téma projektu: |
Životní prostředí
|
Informace o projektu
Střední školu obchodu a služeb Choceň a Zespól Szkól Ponagimnazjalnych Kudowa Zdrój, od 1.9.2009 Zespól Szkól Ogólnoksztalcacych i Zawodowych, spojuje dlouholetá tradice vzájemných kontaktů. Tato spolupráce vznikla již v roce 1993 a pokračuje bez přestávek doposud (viz Deklarace o spolupráci partnerských škol, příloha č. 8). Za léta spolupráce bylo uskutečněno mnoho společných akcí. Účast v programu Fondu mikroprojektů OPPS ČR - PL 2007-2013 (Cíl 3) je další dobrou možností, jak tyto kontakty dále úspěšně rozvíjet.
Podání žádosti předcházela společná příprava projektu a zvolení jeho obsahu. Vzhledem k zaměření obou škol do oblasti služeb byl k projektové činnosti vybrán cestovní ruch a zjišťování a porovnávání kvality služeb cestovního ruchu na obou stranách hranice s výrazným akcentem na vnímání zjištěného stavu mladými lidmi.
Zvolené pedagogické metody a postupy při práci s cílovou skupinou vycházejí z dlouhodobých zkušeností pracovníků obou škol. Obě školy se již v minulosti účastnily projektů financovaných ze strukturálních fondů Evropské unie a jsou připraveny těchto zkušeností využít i v tomto projektu.
Také technické zabezpečení projektu vychází z dlouholetých zkušeností realizačního týmu.
Hlavní myšlenka projektu je založena na setkávání žáků a pracovníků obou škol při porovnání úrovně služeb cestovního ruchu a gastronomie na obou stranách hranice. K posouzení byly vybrány tyto formy služeb cestovního ruchu: ubytovací, stravovací zaměřené na regionální kuchyni, dopravní, informační, sportovně-rekreační, kulturně-společenské, venkovského cestovního ruchu a kongresové.
Na počátku projektu bude zpracován Kapesní průvodce po službách cestovního ruchu, v průběhu projektu pak minikuchařka regionálních specialit a výsledkem projektu bude vydání společného sborníku s výběrovým česko-polským slovníkem, prezentovaného na závěrečné konferenci.
V průběhu projektu účastníci společně navštíví vybraná místa na polské i české straně hranice.
Proplacené finanční prostředky