Podněty k vytvoření projektu nastínil výkonný manažer akciové společnosti MoravoSeed Radek Aust: „Pěstování plodin je pro pěstitele stále náročnější a více rizikovější činností. Důvodem je omezování možností ochrany rostlin na jedné straně a sílící tlak škodlivých organismů na druhé straně. To vede ke snižování výnosů. Přitom ale existují možnosti, jak tyto ztráty v rámci prevence účinně omezit. Proto vznikl tento projekt.“
Evropská unie jej podpořila více než 341 tisíci eury v programu přeshraniční spolupráce Česka a Slovenska.
Do projektu se vedle mikulovské farmy, pěstující zeleninu, zapojily odborné týmy ze tří univerzit. Za Českou republiku to byli vědci z Mendelovy univerzity v Brně a za Slovensko odborníci z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnavě a především Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitře.
„Díky našim zkušenostem a širokému spektru odborníků z univerzit se teď můžeme zaměřit na sledování velké škály patogenních škůdců a můžeme pěstitelům poskytovat komplexní náhled na řešení jejich konkrétních problémů na porostech,“ zmínil Radek Aust.
Ve společnosti MoravoSeed vzniká nová molekulární laboratoř, kde bude možné operativně testovat vybrané patogeny ohrožující úrodu zemědělců. Vybavení laboratoře je financováno z fondů EU.
Aktivně se do projektu zapojila Mendelova univerzita v Brně. Práci jejího týmu přiblížil Aleš Knoll: „Na našem univerzitním pracovišti zkoumáme metody detekce vybraných patogenů zeleniny, například háďátek. Analyzujeme jejich druhově specifickou nukleovou kyselinu (DNA) pomocí metod molekulární genetiky. Toto zjišťování probíhá na podobné bázi, jako se dnes provádí testování koronaviru v lékařství, a to především s využitím metody PCR v reálném čase.“
Právě zde však potřebovali pomoc z fondů EU. Ta uhradila nákup vybavení laboratoří. „Tyto špičkové metody jsou velice citlivé a spolehlivé, vyžadují ale nákladné přístroje a vybavení, které jsme měli možnost pořídit z tohoto projektu,“ popisuje Aleš Knoll.
Na Slovensku zkoumají viry a patogeny
Na poněkud jinou oblast se zaměřili výzkumníci u našich východních sousedů. Tým Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitře zkoumal viry a patogeny, které poškozují zeleninu a dokážou úrodu i zcela zničit. Odborný garant projektu Zdenka Gálová k tomu říká: „Vytvořili jsme a předběžně vyzkoušeli vhodné postupy na odhalování specifických virů, napadajících vybrané druhy zeleniny v zelinářské praxi. Metodiky vyvinul desetičlenný tým ve Výzkumném centru AgroBioTech SPU v Nitře.“
Spolupráce s producenty zeleniny probíhala formou prohlídek porostů a monitorování zdravotního stavu pěstovaných plodin v průběhu celého vegetačního období. „Na odebraných vzorcích jsme ověřovali, do jaké míry dokáží nové postupy odhalovat sledované fytopatogeny. Pěstitele jsme pak informovali o výsledcích laboratorních analýz. Oni na základě těchto zjištění přijímali konkrétní opatření,“ objasnila Gálová. Zasahovat mohou postřiky nebo formou biologické ochrany rostlin. Tato spolupráce podle ní výrazně zefektivňuje pěstitelský proces a zvyšuje se konkurenceschopnost českých a slovenských producentů zeleniny na evropském trhu.
Na projektu spolupracuje také osmičlenný expertně-pracovní tým z univerzity v Trnavě, jenž vede projektová manažerka Eva Ürgeová. Její skupina hledá u zeleniny geny odolnosti vůči fytopatogenům modelových druhů zeleniny. Tým už vypracoval postup odkrývající přítomné patogeny.
Přestože projekt podpořený z fondů EU skončí v roce 2023, již nyní je jasné, že se jedná o významný počáteční krok k dlouhodobé spolupráci mezi vědci, ale hlavně dalšími pěstiteli a farmáři.
Rozhovor s Radkem Austem, výkonným manažerem akciové společnosti MoravoSeed naleznete na stránkách
Deníku.cz.
Podrobnosti k projektu:
Příhraniční spolupráce sdílených laboratoří pro zlepšení konkurenceschopnosti českých a slovenských producentů zeleniny v Mapě projektů.