V rámci projektu bylo v letech 2019 a 2020 postaveno zařízení na energetické využití odpadu na principu bioplynové stanice. Projekt zahrnoval výstavbu specializované vyhnívací nádrže na biologický odpad a další substrát, technologii k zajištění funkce bioplynové stanice a také zařízení na čištění bioplynu a jeho jímání k dalšímu využití.
Zařízení zpracuje ročně asi 1450 tun odpadu, který tvoří 90 procent využívaného materiálu.
„Hlavní důvod projektu byl, že jsme měli bioplynovou stanici jen na kukuřici, kejdu a hnůj. Nemohli jsme likvidovat zbytky z kuchyně, z výroby, z jatek, z našeho zemědělského provozu. Nové zařízení je schopno bezpečně likvidovat tyhle odpady, ze kterých tak odejdou škodlivé organismy ještě dřív, než se hnojivo dostane na pole. Cílem bylo zpracovat a zlikvidovat všechny odpady vyprodukované na firmě, abychom nebyli závislí na jejich odvozu či výkupu, a to se povedlo,“ říká vedoucí bioplynové stanice, agronom Jiří Horák, syn zakladatele farmy a stále „hlavy podniku“ Karla Horáka.
Zajímavostí je, že odpadní teplo z bioplynové stanice je také zdrojem podlahového tepla pro selata, která tak leží na vyhřáté podlaze, což jejich chovu jen prospívá.
„Maso zpracováváme ve vlastní bourárně a následně z něho vyrábíme kvalitní masné výrobky. Tvrdíme, že se nejedná o biomaso, ale o něco, co je ještě o stupeň nad touto kategorií, jako superbio. V důsledku kvalitního krmení si maso drží vodu, je šťavnatější. Třeba krkovička je jemnější a kotleta z grilu je místo šesti minut připravena ke konzumaci během chvíle. Naše maso Qualivo je k dostání v top restauracích a hotelích, v podnikových prodejnách v Choťovicích, Praze a Hradci Králové, ale i v on-line obchodu Rohlik.cz, pro který také vyrábíme speciální šarže, například párky a klobásy bez éček,“ vypočítává Karel Horák.
Jeho syn Jiří dodává: „Stále se potvrzuje, že rostlinná a živočišná výroba spolu souvisejí. Jedna bez druhé nemůže existovat. Když to trochu přeženu, aby naši hosté měli v restauraci co jíst, nejdříve musíme vyrobit krmivo pro zvířata. Nemůže to začínat od konce. I proto je naše maso oblíbené, i proto se lidé vracejí do restaurace, vyhledávají naše wellness služby, rádi u nás přenocují.“
V Choťovicích myslí i na nejmenší. „Vybudovali jsme minifarmu s deseti boxy, kde jsou k vidění nutrie, králíci, slepice, kozy, ovce, telata, prasata i husy. Novinkou je vnitřní Hopík aréna se skákacím hradem. „Nedaleko za farmou jsme postavili deset rodinných domů, které jsou vytápěny naším teplem a elektřinou. U nás vyrobenou elektřinu z 20 procent využijeme, zbytek dodáváme do sítě. A třeba na velkém parkovišti v areálu máme nabíjecí stanici pro elektromobily i stanici na CNG,“ dodává Karel Horák.
Rozhovor s panem Horákem a jeho synem Jiřím naleznete na stránkách
Deníku.cz.
Podrobnosti k projektu:
Zařízení na energetické využití odpadu naleznete na
www.mapaprojektu.cz.