13. 11. 2023
Hotelová škola ve Frenštátě pod Radhoštěm má bohatou historii. Tradice zdejší výuky kuchařů, číšníků a cukrářů sahá až do 19. století. Založena byla už v roce 1897 pod názvem Průmyslová škola pokračovací, od té doby několikrát změnila název. Dnes škola i díky evropským dotacím nabízí moderní zázemí pro výuku.
V současné době patří Hotelová škola ve Frenštátě pod Radhoštěm mezi školská zařízení, která poskytují svým žákům vzdělávání v nejmodernějších podmínkách. Například mladí budoucí cukráři tam mohou od roku 2018 využívat nové cukrářské centrum, které vzniklo díky dotaci z evropských fondů.
„Naše hotelová škola vybudovala v letech 2016 až 2018 nové cukrářské centrum ve stávajících prostorách cukrářské dílny. Využíváme ho hlavně při výchově a vzdělávání žáků oboru Cukrář. Máme v něm to nejmodernější zařízení,“ uvedla zástupkyně ředitele školy pro praktické vyučování a školské služby Andrea Tobolová.
Hlavním cílem vybudování moderního zázemí frenštátské Hotelové školy bylo umožnit kvalitnější praktickou výuku žáků, kteří se vzdělávají v cukrářském oboru. Díky projektu s celkovým rozpočtem téměř 9,3 milionu korun byly nejprve stavebně rekonstruovány prostory stávající odborné učebny pro cukráře. Do této dílny pak byly pořízeny moderní výrobní technologie a vybavení. Vzniklo tak odpovídající zázemí, které zajišťuje praktickou výuku žáků na úrovni současných standardů v potravinářské výrobě. Součástí projektu bylo rovněž zajištění bezbariérovosti objektu školy a úpravy zeleně v jejím okolí.
Žáci od roku 2018 navštěvují cukrářské centrum každý pracovní den, a to v rámci praktického vyučování. Pod odborným vedením tam připravují cukrářské výrobky, jako jsou například koláčky, dezerty, rolády nebo různá šlehaná těsta. Pracují přitom na moderních zařízeních a učí se jak klasické, tak i nejnovější recepty.
Centrum však nevyužívají pouze žáci frenštátské školy. Letos se tu například uskutečnil workshop pro žáky oborů Cukrář a Stravovací a ubytovací služby ze spolupracujících škol z Moravskoslezského kraje. Žáci a učitelé odborného výcviku ze škol ve Frýdku-Místku a Opavě tak mohli pracovat v prostorách vylepšených díky evropské dotaci. „Tématem workshopu byly moderní restaurační moučníky. Žáci se naučili připravovat čokoládový dortík s nugátovým krémem a karamelem a tvarohový dezert se smetanovou náplní a ovocnou omáčkou,“ popsala využití dílny zástupci školy.
Mezi budoucími cukráři převládají děvčata
Vedle tohoto nového učebního pracoviště frenštátská Hotelová škola využívá také dobře vybavené gastrocentrum, domov mládeže, školní jídelnu a sportovní areál. Svým žákům nabízí rovněž motivační odměny, možnost využívání relaxačního koutku a školní kavárny.
Škola každý rok do oboru Cukrář přijímá jednu třídu, tedy zhruba 30 žáků. Většinu z nich tvoří dívky. Konkrétně školní vzdělávací program Cukrář nabízí na této škole v denní formě střední vzdělání s výučním listem. Pro jeho získání je třeba studovat tři roky. Studium je uzavřeno závěrečnou zkouškou, která má písemnou, praktickou a ústní část.
Absolventi tohoto oboru se uplatní jako zaměstnanci v menších a středně velkých cukrářských výrobnách. Další pracují třeba v hotelových provozech a obchodních zařízeních, která se zabývají prodejem sladkých výrobků. Po nezbytném zapracování je absolvent rovněž připraven pro samostatnou podnikatelskou činnost. Úplné střední vzdělání pak může absolvent dosáhnout dvouletým denním nástavbovým studiem oboru Podnikání.
Dalším zajímavým oborem vyučovaným na této škole je Hotelový provoz a gastronomie. Tento vzdělávací program poskytuje absolventům po čtyřech letech střední vzdělání s maturitní zkouškou. Jeho cílem je příprava odborných pracovníků pro oblast hotelových služeb a gastronomie. Zdejší absolventi snadno najdou uplatnění v odborných provozních a řídicích pozicích hotelů či restaurací. Mohou se také věnovat oblasti cestovního ruchu. Ti nejmotivovanější pak pokračují ve studiu na vyšších odborných nebo vysokých školách.
Rozhovor
se zástupkyní ředitele školy pro praktické vyučování a školské služby Andreou Tobolovou naleznete na stránkách
Deníku.cz.
Podrobnosti k projektu:
Cukrářské centrum Hotelové školy, Frenštát pod Radhoštěm v
Mapě projektů.