15. 2. 2021
Kdo by to řekl, že na faře můžete zažít směsici vůní, která vás překvapí. Nejprve vstoupíte a cítíte historii. Dávná doba je zakořeněná ve starých stěnách, prošlapaných schodech, obrázcích svatých. Vzhledem k místu možná nic překvapujícího. Jenže najednou se vám do vjemových buněk vryje vůně zcela jiná. Cítíte bylinky a mýdlo. Přesně tohle zažijete na faře vedle kostela sv. Petra a Pavla ve Volfarticích, jen pár kilometrů od České Lípy.
Tyto církevní prostory ve Volfarticích ožívají díky spolku Koukol v obilí, který tu v roce 2018 rozjel výrobu mýdel. Za vším stojí především Magdaléna Špeldová, která spolek i mýdlárnu Koukol vede. Zakládala ho s kamarádkou Kateřinou Veselou. Mýdlárnu už připravovala s projektovou manažerkou Janou Panáčkovou Feixovou.
Spolu s paní Magdalénou v mýdlárně pracují další dvě místní ženy. A to od roku 2018, kdy zahájili činnost díky podpoře z fondů Evropské unie, která vzniku mýdlárny pomohla 85 procentní dotací z celkových 2,7 milionu korun.
Cílem projektu byl vznik nového environmentálního sociálního podniku a jeho ekonomická stabilizace. Mydlárna dává práci znevýhodněným osobám, pod jejichž rukama zde vznikají stoprocentně přírodní, za studena vyráběná mýdla z kvalitních rostlinných olejů a bylin. Vedle toho se starají rovněž o 14 a půl hektarů luk v okolí obce. Právě na nich rostou bylinky používané při výrobě mýdel.
„Využíváme přednostně místní zdroje. V oblasti jsou dostupné všechny přírodní byliny používané v mýdlech,“ říká Magdaléna Špeldová.
Mýdlo je vyráběné metodou za studena, tedy reakcí olejové a vodní fáze při teplotě kolem 30 stupňů Celsia. Je to postup, který je mimořádně šetrný k výživným látkám, minerálům a vitaminům obsaženým v rostlinných olejích. Výroba za studena mýdlům zajišťuje maximální uchování všech výživných složek, tento technologický postup zaručuje i zcela minimální odběr energie.
Mýdla nenarušují přirozený ochranný film pokožky a nevysušuji. Pleť je po umytí přírodním mýdlem hebká, vláčná a pružná. Jejich výrobky neobsahují žádná chemická barviva, umělé vůně a především parabeny a konzervanty, aby mýdlo dlouho vydrželo.
„Jako konzervant používáme přírodní produkt – extrakt z grapefruitových jader. Jedná se o výrobu na přírodním základě bez použití syntetických barviv, vůní a konzervantů. Díky použitým olejům, bylinkám a dalším přidaným přírodním látkám jsou mýdla hojivá či přímo léčivá,“ vysvětluje Magdaléna Špeldová.
Pro podporu léčebných vlastností tu využívají aromaterapii – do mýdel jsou přidávány přírodní éterické oleje – koncentrované výtažky z bylin a květů. Ty vznikají většinou parovodní destilací částí rostlin.
„Spolupracujeme s odbornou aromaterapeutkou Šárkou Patrnou, která dbá na to, aby naše mýdla obsahovala jen vysoce kvalitní éterické oleje a pokud možno od českých dodavatelů. Pečuje o to, aby do každého mýdla byl zvolen ten nejvhodnější éterický olej a ve správném dávkování,“ vysvětluje Magdaléna Špeldová.
Peníze míří také na obnovu památky
Mýdlárna Koukol je na volfartické faře v nájmu, část zisku z prodeje mýdla směřuje na obnovu fary. Pomáhá k tomu rovněž brigádnická dobrovolnická činnost přátel spolku. Spolek Koukol v obilí se v rámci své činnosti stará rovněž o krajinu v okolí Volfartic. Díky tomu, že kosí místní louky, udržuje se na nich přirozená rozmanitost rostlinných a také zvířecích druhů. To výrazně přispívá k přirozenému složení a unikátnímu aroma zdejších mýdel.
„Kdyby byl svět normální, byli bychom v současné době poměrně v pohodě. Samozřejmě i my jsme přišli o spoustu odběratelů. Naštěstí nás zachránil e-shop, který jsme zřídili už při rozjezdu mýdlárny v roce 2018. Vloni jsme se nerozvíjeli, bylo to období stagnace, které stále trvá. Obchody jsou zavřené, noví odběratelé nejsou, mnozí zavřeli, někteří zkrachovali. Věříme ale, že se situace zlepší,“ dodává Magdaléna Špeldová.
Více o projektu na www.mapaprojektu.cz.
Celý článek je k dispozici na webu Deníku
zde.