15. 6. 2020
Již pátou sezonu slouží ovocnářské firmě Jiřího Mazánka v Žernově na Semilsku inovativní třídicí linka. Ta umožňuje moderní metodou odhalit skryté vady a vytřídění jablek podle kvality. Nová špičková třídicí linka rodinné firmě pomáhá uspět na trhu. Na investici za celkem 1,5 milionu eur (asi 38 milionů korun) se z podstatné části podílely fondy Evropské unie.
Být dnes ovocnářem v České republice není vůbec jednoduché. V tvrdé konkurenci jablek z dovozu, v posledních letech především z Polska, není vůbec lehké uspět. Mohou v tom, jako v případě rodinné firmy ze Semilska, pomoci evropské fondy. „Udrželi jsme se na trhu a dokážeme vyhovět náročným požadavkům našich zákazníků,“ říká jednatel ovocnářské firmy z obce Žernov na Semilsku Jiří Mazánek na otázku, jaký efekt přineslo této společnosti zavedení nové inovativní technologie na třídění jablek.
Třídicí technologická linka italské výroby, která byla před pěti lety uvedena do provozu na základě spolupráce s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským v Holovousích, umožňuje moderní metodou odhalit skryté vady a vytřídění jablek podle kvality. Na investici za půldruhého miliónu euro (asi 38 milionů korun) se výrazně podílely peníze z fondů Evropské unie.
Technologie, která původně sloužila k třídění mandarinek na jaderné a bezjaderné, byla v České republice použita jako vůbec první svého druhu. Zařízení spolehlivě rozpoznává velikost, barvu i povrchové vady plodů. „Inovativnost technologie spočívá v tom, že dokáže stanovovat pevnost plodů, cukernatost, obsah kyselin a skryté vady, které se objevují pod povrchem slupky. Detekce probíhá pomocí infračerveného záření, odrazem a průsvitem. Během několika sekund linka tímto způsobem vytřídí desítky plodů, za deset hodin je to sto osmdesát tun jablek,“ říká Jiří Mazánek. V provozu je linka až jedenáct měsíců v roce a za tuto dobu linkou projde přibližně dvanáct tisíc tun ovoce.
Spolupracovat s Výzkumným šlechtitelským a ovocnářským ústavem v Holovousích začala ovocnářská firma již v roce 1991, a to především v oblasti ochrany a výživy rostlin nebo při inovativním řešení závlahového systému. Vzhledem ke změnám klimatu se v poslední době mění také skladba nemocí a škůdců, proti kterým se hledají nové způsoby účinného boje.
Zavádět se mají rovněž nové odolnější odrůdy jabloní, které by nebyly tak náročné na chemické ošetřování. Poslední slovo při výběru těchto odrůd ale budou mít spotřebitelé, respektive obchodníci. Obchodním partnerem odbytového družstva EB Fruit jsou totiž obchodní řetězce hypermarketů a supermarketů po celé republice, které o zavádění nových produktů nakonec rozhodují. Trh totiž vyžaduje nejen udržení vysokého objemu zemědělské produkce, ale především kvalitu.
Tradice více než 60 let
Tradice pěstování jabloní v okolí Žernova trvá již déle než šedesát let. Vzhledem k pěti stům hektarům šlo při tehdejším zemědělském družstvu o největší ovocnářskou kooperaci v kraji. Po společenských změnách v roce 1989 se družstvo rozpadlo na několik soukromých zemědělských firem. Rodinná firma Jiřího Mazánka začínala na patnácti hektarech.
Momentálně hospodaří na třech stech šedesáti hektarech ovocných sadů. Je členem Ovocnářské unie České republiky a svazu SISPO pro integrované systémy pěstování ovoce v Holovousích, kde má ostatně sídlo i uvedené odbytové družstvo.
Rostoucím požadavkům na kvalitu i kvantitu ovoce se musí přizpůsobovat také ovocnáři ze Žernova. V plánu již mají rozšíření linky ve stávajících prostorách nebo vybudování nové haly. „Vše se nechá vylepšit, ovoce přibývá a této skutečnosti se musí postupně přizpůsobovat i naše firma,“ uzavírá Jiří Mazánek.
Rozhovor s jednotelem firmy Jiřím Mazánkem naleznete na webových stránkách Deníku
zde.