9. 9. 2019
Ekofrukt Slaný pěstuje ovoce na 200 hektarech. Ovoce nejen dále prodává, ale vyrábí z něj i müsli tyčinky. Do sadů ale i na proces třídění a zpracování ovoce se můžete podívat díky dnu otevřených dveří ze série „Kde fondy EU pomáhají“, který proběhne v sobotu 14. září. MMR ve spolupráci s Deníkem také připravuje reportáže o podpoře fondů EU, jedna z nich se zaměřuje i na Ekofrukt Slaný a můžete si ji přečíst dále. Fondy EU zde přispěly k výstavbě systémů proti dešti a proti kroupám a k modernizaci celého provozu.
Ročně tu sklidí zhruba čtyři tisíce tun ovoce a do světa pošlou desítky milionů tyčinek, ať už ovocných, oříškových, cereálních nebo proteinových. V tom jim pomáhají také dotace z EU. Ovoce v okolí Slaného na Kladensku pěstují na 200 hektarech, na dalších 40 pak pěstují obilí.
Ovocnářsko-potravinářská firma Ekofrukt Slaný patří k významným pěstitelům ovoce v Česku. Firma vlastní ale i moderní technické vybavení pro skladování a posklizňovou úpravu ovoce, zejména velkokapacitní chlazené sklady s ULO atmosférou, tedy s nízkým obsahem kyslíku. To zajišťuje jeho uchování v co možné nejlepší konzumní kvalitě, a moderní třídicí linky na ovoce. Ekofrukt má také k dispozici technologie na balení ovoce síťky, plastikové tašky, proložky apod.
Jednatel společnosti Tomáš Richtr říká, že bez dotační podpory by ovocnářství mohlo těžko existovat. Naštěstí mají za sebou řadu úspěšně realizovaných projektů, které vznikly díky dotacím, zejména z Evropské unie. Výsledky těchto projektů si bude možné prohlédnout na Dni otevřených dveří 14. září.
„Jsme potravinářsko-zemědělská firma, ze začátku to ale bylo naopak, byli jsme zemědělsko-potravinářská, ale objem výroby, zejména müsli a jiných druhů tyčinek, převážil nad zemědělskou částí. V posledních letech se úspěšně rozvíjíme, roste obrat společnosti. Pořídili jsme nové technologie na výrobu tyčinek i na zpracování ovoce, investovali jsme do nových sadů. Většina těch původních byla nahrazena novými výsadbami,“ uvedl jednatel Tomáš Richtr.
Pozitivně vnímají poskytnuté dotace z EU. Bez dotací by zejména ovocnářství nebylo možné beze ztrát provozovat. „Jsme rádi, že jsme dokázali získat řadu dotací. Byly to desítky projektů, které se podařilo podpořit v rámci různých programů. Poslední dva roky se dotace týkaly hlavně rozšíření výroby tyčinek, zejména výstavba nové linky včetně haly. Několik projektů na sebe navazovalo a výsledkem byla nová linka na výrobu tyčinek se zázemím. Celkové náklady byly kolem 30 milionů korun, část jsme si financovali sami, část byla zaplacena z Programu rozvoje venkova. Dotace z EU zde činila asi 8 milionů korun,“ popisuje Richtr mladší.
V posledních letech tu také hodně investují do zavlažovacích systémů a do protikroupových systémů. Bez těchto opatření by v Ekofruktu zažívali horké chvilky. „Počasí v posledních letech je tak neuvěřitelné, že bez závlahy a protikroupových sítí není možné efektivně provozovat tuhle činnost. Dlouhodobé předpovědi počasí ale nesledujeme, protože jsou většinou nepřesné, předpověď a realita je diametrálně odlišná. Sledujeme krátkodobou předpověď, ale koneckonců počasí stejně nakonec neovlivníme. Můžeme se na něj jen připravovat,“ říká Richtr starší.
A jeho syn Tomáš, který se věnuje především obchodní oblasti, dodává: „Používáme také protimrazové svíce, ale jen ve výsadbách třešní a meruňek, které se dají lépe zpeněžit. Náklady na protimrazovou ochranu jsou ohromné, stojí nás mnoho set tisíc korun jen za několik jarních měsíců a několik hektarů.“
Ve svých sadech pěstují jablka, nejvíce odrůdy Golden Delicius, Jonagold a Gala, dále hrušky, třešně, višně a meruňky. Většinu jablek pak prodávají jako konzumní ovoce, výhodu mají, že si jablka skladují ve svých skladech. Většina tzv. moštových jablek pak míří ke zpracování do Německa a do Rakouska.
Část jablek zpracovávají na mošty a cidery i výrobci u nás. Pro rozšíření sortimentu začala firma dodávat na český trh také balené sušené jablečné plátky a čerstvá krájená jablka s prodlouženou trvanlivostí. Část sušených jablek putuje jako jedna ze surovin do müsli tyčinek. „U hrušek je to podobné, dlouhodobě je skladujeme a prodáváme jako konzumní. Třešně, višně a meruňky se prodávají hned po sklizni,“ doplnil Richtr starší.
Novinkou jsou proteinové tyčinky
V posledních dvou letech v Ekofruktu výrazně rozšířili sortiment tyčinek. „Do té doby naše produkce zahrnovala zejména původní druhy, se kterými se před 27 lety začínalo, tedy klasické müsli tyčinky. Nejdříve se objevily ořechové a ovesné tyčinky, k tomu pak bio tyčinky a vloni to byly tyčinky proteinové, tzv. flapjacky, a ovesné tyčinky s proteinem,“ říká Richtr junior. Potravinářská výroba, tj. produkce tyčinek a výroba upraveného chlazeného ovoce, se uskutečňuje na plně automatizovaných linkách.
Kromě výše zmíněných projektů podpořených dotacemi z Evropské unie se podařila dokončit řada projektů, jež zajišťovala MAS (Místní akční skupina) Přemyslovské střední Čechy. Jejich prostřednictvím se realizovalo několik projektů. Jeden z nich byly tzv. Ovocné stezky. „Obnovili jsme staré cesty a také vytvořili nové. Vedou kolem našich sadů, ale někde i uvnitř. Bylo vytvořeno několik posezení a informačních tabulí. Celkové náklady byly zhruba 600 tisíc korun. Evropská unie přispěla dotací kolem 40 procent,“ dodal jednatel Richtr.
Podrobnosti projektu včetně videa naleznete na www.mapaprojektu.cz.
Rozhovor s jednatelem společnosti Ekofrut Tomášem Slaným naleznete na stránkách Deníku.
Více o dnu otevřených dveří se dozvíte zde.