Spolupráce na zlepšování využití hlízové šťávy pro výrobu krmiv
Programové období: |
2014-2020 |
Region: |
Plzeňský kraj |
Evropský fond: |
EAFRD |
Operační program: |
Program rozvoje venkova |
Příjemce: |
LYCKEBY AMYLEX, a.s. |
Registrační číslo: |
15/001/16220/232/000028 |
Zahájení projektu: |
16. 6. 2016 |
Ukončení projektu: |
31. 3. 2019 |
Téma projektu: |
Rozvoj venkova a zemědělství |
Informace o projektu
Byla nainstalována technologie na izolaci proteinu z hlízové šťávy a funkčnost této technologie byla odzkoušena. Technologie je schopná z hlízové šťávy izolovat protein, který se následně suší, aby byla prodloužena jeho trvanlivost. U proteinu byly ověřeny jeho chemické vlastnosti (obsah dusíkatých látek, aminokyselinové složení) a stravitelnost.
Kromě proteinu vzniká ochuzená hlízová šťáva, která je odpadním produktem. Tato kapalina je na další nově instalované technologické lince rozdělena na 2 proudy- tzv. koncentrát, ve kterém jsou uchovány zbývající dusíkaté a minerální látky a která proto může být využita jako hnojivo, a na předčištěnou vodu – tzv. kondenzát. Zatížení kondenzátu vyjádřené jako CHSK není vysoké – nepřesahuje 300mg/l. Funkčnost technologické linky byla vyzkoušena.
Novým výrobkem z hlízové šťávy, původně ekologicky obtížně využitelného vedlejšího produktu, je nový výrobek s vysokou přidanou hodnotou – bramborový protein, určený pro krmivářský průmysl.
Přečtěte si reportáž o projektu.
Schválené finanční prostředky
|
Výše dotace EU: |
37 125 000,00 Kč |
|
Veřejné zdroje ČR:
|
37 875 000,00 Kč |
|
|
Celková částka: |
75 000 000,00 Kč |